UDS

»

verlichting-advies

 verlichting advies; LED werklampen / LED werkverlichting

De laatste jaren heeft de LED werkverlichting veel aan populairiteit gewonnen ten koste van de traditionele halogeen verlichting.

 LED werkverlichting heeft dan ook veel voordelen:

  • Veel langere levensduur, tot wel 100x die van halogeenverlichting
  • Veel beter bestand tegen trillingen en vocht; wat vooral bij tractoren, landbouw- en grondverzet machines grote voordelen heeft
  • Een veel geringer stroomverbruik; ca. 7x minder dan halogeenlampen. Dit zorgt ook voor een lager brandstofverbruik
  • Op termijn goedkoper in gebruik dan halogeen verlichting. De hogere aanschafprijs wordt binnen een paar jaar terugverdiend
  • Een witter licht dan in bepaalde gevallen (sterke LED werklampen) daglicht benadert

Één van de grootste nadelen zijn de hogere aanschafkosten van de LED verlichting t.o.v. halogeen verlichting. Dit verschil wordt echter steeds kleiner. Het wordt steeds meer de moeite waard om de overweging te maken tussen LED en halogeen verlichting. Het prijsverschil maakt dat het voor mensen die weinig (gemiddeld minder dan 50 tot 100 uur per jaar) in het donker werken nog steeds aantrekkelijker kan zijn om te kiezen voor halogeen werkverlichting.

Over de lichtsterkte, uitgedrukt in Lumen van LED werklampen bestaan veel fabels en halve waarheden.       Veel fabrikanten/aanbieders noemen een getal in Lumen dat gebaseerd is op de theoretische lichtsterkte. Deze theoretische lichtsterkte wordt bepaald door een optelsom van de sterkte van de diodes maal het aantal diodes. Deze theoretische sterkte kan wel 20% hoger zijn dan de werkelijke sterkte in Lumen die bepaald wordt middels eenpraktijktest waarbij de diodes zijn ingebouwd in de betreffende LED werklamp.

Het is ook zo dat meer licht zeker niet altijd beter is. Voor veel werkzaamheden en de uitlichting daarvan kan het juist prettiger zijn om alleen de contouren goed te verlichten, bijvoorbeeld bij de maaibalk van combines.

De diodes zijn vooral de laatste 2 jaar veel sterker geworden en tegelijk goedkoper. Was 2 jaar geleden 1000 Lumen nog heel  wat, nu is  2000 Lumen al vrij normaal.

 

www.uds-parts.com; www.united-dls.com